Nyheter‎ > ‎

Intervjuserie med Sunnanrittprofiler del 5: Morten B. Bratberg

posted Apr 23, 2013, 8:58 AM by Sunnanrittet SunnanCK   [ updated Apr 23, 2013, 1:01 PM ]

Morten (26) er en av de blideste syklistene i startfeltet. Han sykler for Steinkjer CK og er også medlem i sitt lokale idrettslag, Stod IL. Morten bor på Binde, en halv mil fra Sunnan. Han er treningsvillig som få og har deltatt i Sunnanrittet alle tre gangene, inkludert testrittet i 2010. Morten har egen fanklubb som følger han rundt løypa og skaper glede for deltagerne, med øredøvende ringing i den største kubjella i Stod (eller er det en matklokke?). Og med et megastort portrett på onkel Jørgens bil skal det ikke være noen tvil om hvem som er bygdas  sykkelfavoritt nr. 1!

Hva holder du på med når du ikke sykler?

Jeg er rørlegger og jobber for Rør-Tek på Steinkjer. På fritiden blir det mye trening. I tillegg til syklingen løper jeg og går på ski og rulleski.

Når begynte du med sykkelsport?

Jeg hadde ikke holdt på med utholdenhetsidrett før jeg begynte å løpe mens jeg var i Afghanistan for noen år siden. Jeg merket hvor godt det gjorde og da jeg kom tilbake til Norge i 2009 kjøpte jeg min første offroadsykkel.  Etterpå skaffet jeg meg en racer også.

Fortell litt om din erfaring med Sunnanrittet:

Det er det artigste sykkelrittet i sesongen – garantert!  Og så er det jo kjempebra for meg personlig å kunne sykle nærmest på hjemmebane. Løypa har en relativt brutal start med jevne stigninger fra 3 til 10 kilometer på løypas høyeste punkt, deretter kommer et lettere parti, før vi får en hard kupert avslutning med innslag av stisykling. Så Sunnanrittet kan, under noe tvil, men i motsetning til mange ande lokale ritt, kalles «terrengritt». Når det er sagt så vet jeg at enkelte har syklet løypa på hybridsykkel. Men det er nok en fordel med litt grovere dekk i noen partier.

Hvordan har du forberedt deg til årets sesong?

Jeg har aldri vært så godt forberedt som nå og prøver å ligge på ca. 10 timer trening i uken. Jeg har gått mye langrenn og deltatt i turrenn (Flyktningerennet og Steinfjellrunden) og i ett kretsrenn. Dessuten har jeg syklet sammen med klubbkompiser inne på den nye friidrettsbanen på Steinkjer.

Hva er målet ditt for sykkelåret 2013?

Jeg har hatt forbedring hele veien. I fjor klarte jeg nesten målet om å slå klubbkompis Per Espen Knutsen i Sunnanrittet. Vi syklet sammen i mål, akkurat som vi gjorde i Tomtvatnet og Snåsavatnet Rundt. Til tross for at Sunnanrittet får en litt tyngre trasé i år på grunn av avstikkeren Nyrø-Ellerås-Sunnan er målet å sette ny pers. Og så må jeg forsøke å slå Per Espen! Jeg har meldt meg på Nordsjørittet i Stavanger, for å få erfaring fra større ritt.  Av de lokale rittene blir det nok Tour de Tomtvatnet, Tour of Inderøy, Olsokrittet, Snåsavatnet rundt og Flyktningerittet. Jeg ønsker også å bruke syklingen til å bli bedre i langrenn. 

Hva er dine beste og svakeste sider som syklist?

Jeg er ingen klatrer, til det blir jeg litt for tung. Jeg trives i felt og er avslappet når jeg sykler. En erfaring fra Sunnanrittet i fjor er at jeg ikke står på nok i lette partier, så det må jeg bli bedre på.

Hva drømmer du om å gjøre på sykkelsetet?

Jeg håper å sykle Snåsavatnet på under tre timer. Det hadde også vært artig å prøve noen av fjelletappene i Tour de France en gang.

Har du noen tips til andre som vil sykle turritt, men som ikke har prøvd det før?

Tilgang på utstyr bør ikke være noen stor utfordring. Det finnes mange gode, rimelige bruktsykler på markedet. Kjøp gjerne sykkelsko, da blir det enda artigere å sykle.

 


Morten etter målgang på Sunnanrittet 2012





Steinkjer CK på Tour de Tomtvatnet 2012. Fv. Per Espen Knudsen, Morten Binde Bratberg, Rune Bjørnes og Geir Arne Myren





Morten og Per Espen krysser mållinjen sammen på Sunnanrittet 2012. (Foto: L.L. Macedo)
Comments