Nyheter‎ > ‎

Intervju med Jostein Karlsen

posted Aug 26, 2014, 12:51 AM by Sunnanrittet SunnanCK   [ updated Aug 26, 2014, 1:41 PM ]
Kort om dagens Sunnanrittprofil
Jostein var så heldig å bli påmeldt nr. 100 til årets Sunnanritt og belønnes derfor med intervju. Han er 45 år, bor i Rissa og var med på å starte Fosen SK. I tillegg til sykling liker han det våte element og hvert år er han med på å arrangere multisportkonkurransen Blautfisken.

Hva holder du på med når du ikke sykler?
Jeg pendler daglig fra Fosen til Trondheim der jeg jobber som behandler/familieterapeut ved Lade Behandlingssenter. Havpadling er min lidenskap, og jeg holder noen grunnkurs i løpet av året. I sommer var jeg på en eventyrlig kajakktur på Helgelandskysten sammen med min yngste sønn. Jeg har drevet med sportsdykking siden 1987 og fridykking siden 2009.

Når begynte du med sykkelsport?

Jeg debuterte med en DBS Killimanjaro terrengsykkel med 18 gir (og like mange kilo) i 2005. Der Herr Brun takker meg for sin sykkeldebut må jeg takke Ingunn Limstrand for min. Rettere sagt; for at ikke sykkelkarrieren fikk en bråstopp da denne jernhesten egentlig var svintung og bakkene bratte. Jeg fikk tak i en brukt terrengsykkel og debuterte i Blautfisken, som er en multisportkonkurranse med tre etapper fordelt på svømming, kajakk og terrengsykkel samme år. Året etter var jeg med på å stifte Fosen Sykkelklubb. Sykkelglede og folkehelse var en av de viktigste motivasjonsfaktorene for meg. Så var det artig å arrangere sykkelritt også, både i terreng og landevei.

Hvorfor driver du med sykling?

Jeg ble litt bergtatt da jeg debuterte i Birken i 2007. Det var et kjempearrangement og en folkefest, men alt for mye fokus på tid og utstyr spør du meg. Klubben fortsatte å arrangere ritt og vi synes det fortsatt var artig selv om det krevdes mer og mer av arrangøren. Jeg tror ikke alle som står på startstreken rundt omkring er klar over hvor mye tid og ressurser som kreves.

Arrangeres det noen sykkelritt i nærområdet ditt som du vil fortelle litt om?

For andre år på rad har vi fått til en egen Tour på Fosen der Åfjord SK, Austrått SK og Fosen SK arrangerer hvert sitt landeveisritt.  Jeg har flere ritt på bysiden og innover mot Nord-Trøndelag til gode.

Fortell litt om din erfaring med Sunnanrittet.

Jeg har vært med to ganger og synes det er ei variert og artig løype. Det er et stort pluss med at den har fått litt mer terrengparti, og ikke minst likte jeg fjorårets forsering av en kornåker. Jeg var også imponert over premiebordet. Det første året der det nærmest var full premiering. Stadig forbedringer og nye kreative ideer settes ut i livet og det er mange som heier langs løypa. I år skal jeg bruke ørepropper så jeg unngår øresus etter den store dombjella som dukker opp flere ganger i løypa ;-) Etter rittet er det Afterbike og vi tar oss også en matbit i Steinkjer på veien hjem for å runde av årets sesong. Sykling skal være sosialt.

Hva var målet ditt for sykkelåret 2014?

Målet med syklingen og treningen i år har vært å bli litt lettere i takt med å få bedre kondisjon og utholdenhet.

Hvordan har det gått med syklingen i 2014?

Jeg synes det har fungert sånn høvelig bra og har mange eldre og yngre syklister som jeg kan henge på og sparre mot. Det er imponerende at vi har så mange spreke 60 – åringer i klubben.

Hva er målet ditt med årets Sunnanritt?

Målet for årets Sunnanritt er å fortsette å forbedre tiden litt. Jeg har kommet under to timer og tar nå sikte på å redusere den neste halvtimen.

Hva er din beste og svakeste side som syklist?
Jeg innbiller meg at jeg har god balanse og blikk for å velge ut de beste linjene i terrenget, men jeg er litt for defensiv når det begynner å gå for raskt i unnabakker. Safety first!

Har du noen tips til andre som vil sykle turritt, men som ikke har prøvd det før?

For de som vil debutere i turritt så er tipset å ta det som en tur den første gangen og gi blaffen i de som raser avgårde i starten. Finn ditt eget tempo, gjerne sammen med en du har invitert med deg, og ha som mål å fullføre. Får du en plussopplevelse den første gangen er sjansen stor for at du stiller til start igjen.

Hva drømmer du om å gjøre på sykkelsetet?
Jeg føler at jeg har mye ugjort på sykkelsetet når det gjelder rittdeltakelse. Og så har jeg en drøm om å få oppleve midnattsolen nordpå en gang, gjerne som en etappe i et multisportarrangement der svømming og padling inngår.


Jostein fremst med mangeårig styremedlem og treningskompis i Fosen SK Kjell Wergeland på hjul i Styrkeprøven 2012. Jostein forteller at Kjell omkom i en tragisk motorsykkelulykke i sommer og i helgens Rissa rundt ble han hedret med at følgebilen slapp løs feltet først på stedet der han forulykket.Fristende å prøve kajakk? Ta gjerne kontakt med Jostein og bli med på grunnkurs havkajakk. For oss som er mest vant med sykling ser vi at det er fullt mulig å sette på dings på kajakken også :-)
Sunnanrittet 2013, på tur gjennom kornåkeren opp mot Ellerås. 7 minutter forbedring fra 2012, på tross av at løypa var blitt litt tøffere - det er bra det Jostein!
Comments